Monday, August 18, 2008

Leha III (Zaleha Najwa)


Cuaca pagi itu sangat nyaman. Jam telah menunjukkan pukul 7.15 pagi. Namun kesejukan masih lagi membungkus persekitaran asrama. Leha masih lagi duduk di tepi katil sambil memandang jauh keluar jendela. Di koridor asrama, penghuni asrama berpapasan sesama mereka. Ada yang baru selesai bersarapan. Ada juga yang baru tertinjit-tinjit ke dewan makan walaupun waktu sarapan pagi hampir tamat.

Pagi-pagi Sabtu seperti ini tiada aktiviti tetap. Tambahan pula pada hari ini, pelajar-pelajar dibenarkan untuk keluar ke Bandar Ipoh untuk melakukan aktiviti mereka masing-masing asal sahaja tidak melakukan sebarang aktiviti tidak sihat sudahlah. Ramai pelajar mengambil kesempatan ini untuk keluar membeli belah barang-barang keperluan ataupun mengubah selera setidak-tidaknya. Asyik mengadap menu dewan makan pun bosan juga.

Leha memandang kuntuman bunga raya yang banyak mengembang di luar tingkap. Cantik dan indah berseri. Sayangnya tidak kekal lama. Sampai masanya, ianya akan melayu dan terus gugur ke bumi. Begitulah juga hidup manusia di dunia ini!!!
“Leha, Leha nak ikut Kak Julia ke Pekan Ipoh tak?” sapaan Julia mengejutkan lamunannya. Leha menggeleng-gelengkan kepalanya sambil tersenyum.

Sejak peristiwa malam itu, Julia banyak berubah. Tiada lagi jelingan tajam menikam. Tidak lagi wajah keras membenci. Julia pada pandangan Leha tidak seperti Julia yang ditakutinya selama ini. Yang lebih penting, Julia kini banyak membantunya di dalam pelajaran. Leha seperti bersyukur dipertemukan dengan Julia.
“Kakak dah nak keluar ni. Leha ada teringin nak makan apa-apa? Nanti kakak belikan” kata Julia.
Leha terdiam seketika. Di dalam hatinya teringin untuk makan sejenis makanan yang selalu dibeli oleh rakan-rakannya di asrama. Akan tetapi dia tidak tahu apakah nama makanan itu. Kemudian dia menerangkannya kepada Julia siap dengan lakarannya sekali.
“Oooo.. yang tu burger!!” kata Julia.
“Hah..?? Burger??” Leha kebingungan. Pantas dia menundukkan kepalanya. Malu pada Julia.
Julia sempat menangkap kebingungan itu. Lantas simpatinya datang menerpa. Memang dia anak orang susah, kata hati Julia.
“Tak apalah, Dik. Jangan susah hati. Nanti kakak belikan, ya!!”

Keputusan peperiksaan pertengahan tahun telah diumumkan. Leha berjaya menempatkan dirinya di kalangan 10 pelajar terbaik di sekolah itu termasuk dari kalangan yang bukan melayu. Namun Leha masih tidak berpuas hati. Dia inginkan markah yang terbaik.
“Kadang kala, dalam hidup ini, kita harus menerima segala ketentuan itu dengan seadanya. Sudah setakat itu kemampuan kita yang dikurniakan oleh Allah. Yang penting kita dah berusaha. Pada kakak, apa yang Leha dah capai itu, memang sesuatu yang cukup membanggakan” kata Julia apabila Leha datang mengadu kepadanya tentang keputusan peperiksaan yang diperolehinya.

Cuti pertengahan tahun akan menjelang tiba. Asrama akan ditutup selama 2 minggu. Leha susah hati memikirkannya. Ke manakah dia harus pergi? pulang ke rumah? Bagaimana jika marah Abah masih belum reda selepas dia melarikan diri dari rumah tempoh hari? Bimbang Leha jika dia pulang ke rumah, Abah akan mengurungnya dan enggan membenarkannya pulang ke asrama selepas tamat cuti.
“Kenapa senyap saja? Tak sedap ke lauk tu?” tanya Julia sewaktu mereka menikmati makan tengahari di dewan makan.
“Ha-ah Leha, orang kat Ethiopia tu ramai yang kebulur tak makan. Leha kat sini pula tak suka nak makan. Tak baik tau, tunjuk muka sedih depan rezeki” tambah Khairani pula.
“Sebenarnya Kak, Leha susah hati”
“Susah hati kenapa?” tanya Khairani.
“Cuti sekolah dah nak sampai 2-3 hari lagi. Leha tak tahu nak pergi mana. Leha takut nak balik. Takut Abah tak benarkan Leha balik ke asrama lepas cuti nanti”

Julia tersenyum.
“Leha boleh balik rumah kakak” tawar Julia.
“Ha-ah… kalau tak nak balik rumah Kak Julia, balik rumah kakak pun boleh” kata Khairani pula.
Leha tersenyum.
“Terima kasih Kak Julia. Terima kasih Kak Khairani… tapi nantilah Leha fikirkan tawaran kakak tu ya!!” kata Leha sambil menguis nasi di dalam dulangnya dengan sudu.
Akhirnya, cuti itu Leha habiskan di rumah Julia. Pada Mak dan Abah di kampung, Leha menitipkan sepucuk surat memohon kemaafan kerana tidak pulang bercuti. Tidak pula dia menyatakan sebab sebenar kenapa dia enggan pulang bercuti di kampung.

Julia sememangnya datang dari keluarga berada. Bapanya seorang Jurutera di Jabatan Kerja Raya. Ibunya pula seorang pensyarah di maktab perguruan. Dia mempunyai seorang adik lelaki yang belajar di tingkatan 3 di sebuah sekolah di Ipoh. Dan seorang adik perempuan yang sebaya dengan Leha yang belajar di Sekolah Sri Puteri Kuala Lumpur. Juliza namanya. Mungkin Leha itu banyak mengingatkan Julia pada adik bongsunya itu barangkali. Sungguhpun mereka itu dari keluarga berada, namun penerimaan seluruh ahli keluarga Julia padanya sangat baik. Malah, Leha dapat merasakan kemesraan keluarga itu sehingga dia tidak merasakan dirinya terasing di dalam keluarga orang.
“Leha, Pakcik nak jumpa Leha di ruang tamu sekejap” kata Makcik Jumiatun, ibu Julia sewaktu Leha sedang mencuci pinggan mangkuk selepas makan malam. Serentak dengan itu darah seakan menyimbah naik ke mukanya. Kenapa? Adakah dia melakukan sesuatu yang salah di rumah ini?
“Kenapa Pakcik Aziz nak jumpa saya, Makcik?” tanya Leha kepucatan.
“Tak ada apa-apa, cuma Pakcik tu ada hajat nak sampaikan pada Leha je” kata Makcik Jumi.
“Dah, dah tu… pergi ke depan. Biar makcik yang habiskan kerja ni” kata Makcik Jumi lagi.
“Tapi makcik…” Makcik Jumi sudah membelakangkan Leha. Leha terkunci lidah untuk beralasan. Mahu tidak mahu, dia melangkah lambat-lambat ke ruang tamu. Pakcik Aziz sedang leka menonton kaca television. Di sisinya ada Juliza sedang bersandar pada tubuh Pakcik Aziz dan Julia yang sedang membelek-belek majalah wanita kepunyaan ibunya. Johari pula hilang di biliknya.
“Pakcik sebenar dah dengar semuanya cerita Leha dari Kak Julia. Jadi pakcik rasa, sudah tanggungjawab pakcik sebagai saudara seagama untuk membantu Leha di dalam pelajaran. Setiap rezeki yang dikurniakan oleh Allah itu harus dipulangkan semula kepadanya melalui sedekah dan amal jariah. Beginilah, pakcik rasa pakcik berminat untuk membantu Leha di dalam pelajaran. Hanya itu sahaja yang pakcik dapat buat untuk membantu saudara seagama. Selepas ini, Leha tak usah susah hati tentang masalah kewangan, yuran dan perbelanjaan. Insya-Allah pakcik akan tolong setakat mana yang pakcik termampu” kata Pakcik Aziz.

Leha terkelu lidah tidak mampu bersuara. Dia menguis-nguis hujung permaidani dengan jari kakinya. Setitis dua airmatanya jatuh ke lantai tanda terharu dan bersyukur. Tiada ucapan mampu dilafazkannya hatta ucapan terimakasih pun. Julia, Juliza dan Makcik Jumiatun yang baru keluar dari dapur membawa sedulang kopi turut sama tersenyum.

Kini Leha sedar, tugasnya adalah untuk belajar dengan lebih tekun agar kelak dia tidak mengecewakan harapan semua orang. Kepada Mak di kampung, Leha mengkhabarkan tentang bantuan yang diterimanya dari Pakcik Aziz itu. Balasan surat yang diterima sungguh mengejutkan. Rupanya, Pakcik Aziz senyap-senyap datang berkunjung ke rumah ibubapanya melalui alamat yang terdapat di dalam simpanan Julia, menyatakan kesanggupan Pakcik Aziz menaja pembelajarannya. Abah bersyukur. Mak pun senang hati.

Tahun berikutnya, Leha berada di tingkatan dua. Keputusan SPM bakal diumumkan. Leha tidak sabar-sabar untuk berjumpa dengan Julia dan Khairani yang akan berkunjung ke sekolah menerima keputusan peperiksaan mereka masing-masing. Sampai sahaja mereka berdua di sekolah itu, Leha seakan terpekik. Gembira benar dia dapat berjumpa kembali dengan Julia dan Khairani. Julia mendapat 9 aggregat. Aduuhhhh… satu cabaran buat Leha untuk mengikuti jejak langkahnya. Khairani pula mendapat pangkat dua dengan 25 aggregat. Lagi satu aggregat untuk melepasi pangkat satu. Tampak Khairani sedikit kecewa. Di dalam keriaan bersama rakan-rakannya yang lain, Khairani cuba berselindung. Namun sebaik sahaja kereta ayah Kak Khairani tiba, dari tingkap dometri itu, Leha nampak jelas Kak Khairani menangis di bahu ibunya.

Julia ke Pusat Asasi Sains, Universiti Malaya. Manakala Khairani pula mengikuti latihan jururawat di Hospital Pulau Pinang. Sekali sekala mereka berhubung melalui surat. Setiapkali Leha menerima balasan surat daripada mereka berdua, akan ada kata-kata semangat daripada mereka.

Sebulan sekali, Leha akan ke rumah Pakcik Aziz dan Makcik Jumiatun. Biar pun Julia jauh di Kuala Lumpur, namun hubungan itu tidak akan putus.
“Julia telefon, dia kata dia doakan semoga Leha berjaya mendapat keputusan yang cemerlang di dalam SRP nanti. Dia kirim salam” kata Makcik Jumi.
“Wa alaikumussalam. Insya-Allah, makcik. Leha niat kalau ada rezeki Leha lulus cemerlang nanti, kalau boleh Leha nak dia sendiri tengok slip keputusan Leha nanti” kata Leha.

Keputusan SRP bakal diumumkan seperti yang dihebahkan di dalam berita di kaca television. Leha mengetahuinya bila Makcik Munah yang tinggal bersebelahan dengan rumah ibunya memaklumkan tentang perkara itu. Maklum sahaja rumah mereka tiada menyimpan television.

Malam itu Leha keluh kesah. Gementar dan tidak sabar. Gementar jika dia akan mengecewakan hati ramai pihak.
“Sudahlah tu Leha. Tidurlah. Esok pagi-pagi kamu dah nak ke Ipoh ambil keputusan” kata Mak seakan mengerti apa yang bergelodak di dalam hati Leha.

Sebaik sahaja slip keputusan dipegangnya, Leha memejamkan matanya. Takut melihat keputusan itu. Dia cuba menenangkan hatinya lantas perlahan-lahan membuka mata. Matanya melirik ke nombor-nombor 1, 1, 1, 2, 1, 1, 1 dan 2. Leha seakan tidak percaya. Dia lulus. Dia lulus dengan cemerlang. Menjadikan dia antara pelajar terbaik di sekolah itu dengan keputusan 6A1 2A2. Syukur!!
“Tahniah Leha…. Kak Julia bangga Leha lulus dengan cemerlang” kata Julia melalui perbualan di telefon sewaktu Julia pulang bercuti semester.
“Leha nak Kak Julia tengok sendiri slip keputusan ni”
“Tak apalah Leha. Leha dah lulus cemerlang tu pun sudah memadai bagi Kakak” kata Julia.
“Leha nak Kak Julia tengok juga. Sabtu ni Kak Julia free tak?” tanya Leha.
“Sabtu ni…? Hmmmm… sabtu ni ada jemputan kahwin. Ingat tak Kak Poh Yoke yang kuat lari 100 meter dulu tu?”
“Ingat..”
“Haaa.. dialah yang nak kahwin. Kakak kena pergi majlis dia tu” kata Julia.
“Alaaa… sekejap je Kak Julia. Bolehlah ya?”
“Hmmmm… OK. Kejap je tau. Jumpa Leha depan Bangunan UMNO pukul 10 pagi” kata Julia.
“OK terima kasih. Sayang Kak Julia!!”

Sabtu, mentari memancar terang mendaki langit di timur. Pekan Ipoh ketika itu seperti mana adatnya selalu. Penuh sesak dengan manusia dan kenderaan. Seawal jam 9.30 pagi Leha sudah tercegat berdiri di hadapan Bangunan UMNO yang besar itu. Manusia lalu lalang berpapasan untuk masuk ke pajabat dan keluar sarapan pagi di Taman Kanak-Kanak.

Di celah-celah orang ramai yang lalu lalang di deretan kedai di seberang jalan itu, Leha nampak Julia. Dia mengeluarkan slip keputusan peperiksaannya. Biar perkara yang mula diperkatakan mereka ialah keputusan peperiksaannya itu. Leha tidak sabar. Dia berlari pantas menyeberangi jalan. Dia nampak Julia. Dia nampak Julia seakan terkejut. Terpempan dan tergamam.
“Lehaaaaaaaaaaaaa…. Tungggguuuuuu!!!!!”

TUUUUUMMMMMMMMM
Leha mendengar dentuman kuat. Pandangannya gelap. Seluruh tubuhnya terasa kebas. Kemudian sejuk. Dia rasa badannya dipangku orang!!
“Kak Julia….”
Hanya itu yang mampu dikatakannya.
“Kak Julia…. Leha mengantuk”
“Leha jangan tidur….!!!! Leha…!!!! Ambulans…. Panggil ambulans!!!!!”


******************************

Oktober 1990

“Macam mana belajar kat Universiti Malaya? Senang..?” tanya Kakak saya.
“Macam biasalah Khairani… mana ada belajar yang sentiasa senang?. Mesti ada yang susahnya” Kata Julia melirik ke arah orang ramai yang berpusu-pusu di kaunter Restoran Big Boy di dalam Pasaraya Super Kinta. Sekali sekali matanya jatuh ke burger dalam dulang saya. Saya kebosanan. Tambah pula terpaksa mengadap dua orang gadis itu berbual.
“Leha suka makan burger” kata Julia seakan mengelamun.
“Leha? Leha mana?. Leha junior kita tu ke?”
“Ya”
“Apa khabar Leha sekarang ye!! Macam mana keputusan SRP dia?” tanya kakak saya.
“Dia dapat 6A1 2A2”
“Iyee…????? Bagusnya. Adik aku ni cuma dapat 17 aggregat je. Padan muka, banyak main!!” kata kakak saya sambil mencubit peha saya. Saya mengaduh.

Mata Julia tiba-tiba berkaca. Dia menundukkan kepalanya. Kemudian dia bahunya tersengguk-sengguk. Kakak saya mulai panik.

“Leha dah tak ada!! Dia meninggal dalam kemalangan!! Dilanggar lori depan mata aku sewaktu dia nak tunjukkan keputusan peperiksaannya pada aku. Aku…. Aku… aku tak tahu macam mana perkara ni boleh terjadi. Aku tak sepatutnya jumpa dia hari tu… aku..” Julia gagal meneruskan percakapannya. Dia menangis tersedu-sedu di depan orang ramai di restoran itu. Kakak saya beralih tempat duduk mendapatkan Julia. Mendakapnya. Menenangkannya walaupun kakak saya sendiri bingung. Saya hanya mampu memerhati. Tidak memahami apakah sebenarnya yang sedang berlaku!!!.

**************************************
Mac 2000

Hari Raya sudah berlangsung selama tiga hari. Suasana yang dulunya meriah dengan sanak saudara, teman taulan yang datang berkunjung, semakin lama semakin sepi. Kampung itu seakan kembali seperti sediakala seperti sebelumnya hari raya. Namun begitu, balang-balang kuih masih penuh berisi biskut-biskut raya.
“Cuba kamu ke kedai sekejap. Belikan Mak cili merah sama halia” kata Mak.
Saya menghidupkan enjin motorsikal sebelum menderu menuju ke pekan.

Pulang sahaja daripada kedai itu, saya dapati ada sebuah kereta Honda Civic berwarna perak di hadapan rumah Mak. Kereta siapa pula ini, fikir saya.
“Assalamualaikum” saya memberi salam pada tetamu yang hadir itu. Kelihatan seorang lelaki tegap yang berusia sekitar akhir 30-an. Seorang wanita sebaya dengan kakak saya yang sedang memangku seorang bayi lelaki dan juga seorang kanak-kanak perempuan sekitar usia 4 tahun yang sedang bermain dengan balang kuih Mak.
“Ni la Indera…” kata kakak saya.
“Iya..?? Ya Allah, dah besar melangguk” kata wanita itu.
“Tak ingat?” tanya perempuan itu lagi.
“Kurang cam” kata saya berdalih.
“Ini Kak Julialah. Kita jumpa dalam Big Boy dulu, ingat tak?”
“Ooooo… ingat, ingat” kata saya.

Suasana tengahari itu memang mendamaikan. Matahari yang memancar tidak terlalu garang sehingga boleh menimbulkan bahang yang memedihkan. Nyaman sahaja tengahari ini. Abang Suhaimi, suami Kak Julia sedang leka berbual dengan abang saya yang sulung manakala anak perempuan Kak Julia berkejaran dengan anak-anak saudara saya. Mak pula tekun memasak di dapur.
“Engkau tahu, Khairani, selepas Leha meninggal, ayah aku menaja Zali pula. Alhamdulillah, Zali sekarang di Korea mengambil kursus kejuruteraan”
Kakak saya terharu mendengar cerita Julia.

“Hahahahaha… leka bersembang sampai aku lupa nak tanya nama anak engkau. Yang ni nama apa ni” tanya kakak saya sambil menunjukkan bayi yang berada dalam dakapan Julia.
“Yang ini namanya Muhammad Amirul Farhan” kata Julia.
“Yang si kakak tu pula, nama apa?” tanya kakak saya lagi.
“Zaleha Najwa”
Kakak saya terpaku. Mata Julia berkaca lagi. Kakak saya mulai mengerti.

“Leha… mari sini sayang. Dapat mama” Julia memanggil anak perempuan. Budak itu berjalan terkedek-kedek ke arah mereka.
“Leha kiss mama sikit…”

Budak itu mencium pipi Julia.
“Sayang mama!!”
(“Sayang Kak Julia!!”)


Tamat

5 comments:

afid said...

macam dalam drama..tragis.:)

Masy said...

huhu :(

indera kencana said...

Afid,
Cian... cun-cun pun cepat sangat pi nya. Kalau panjang umur mungkin dah... ehem ;)

Masy,
T_T

Sang Perba said...

indera
ajal dan maut cintaanNya...

Bunga Rampai said...

Salam Indera,

Tak sangka pula akhirnya begitu. Menyayat hati :(

Cerita Leha banyak pengajarannya. Terima kasih Indera.